Sluta sökmotoroptimera – börja tänka på användaren

Jonas Arnklint, augusti 17, 2007

Jag har länge fascinerat mig över en utav de hetare branscherna sedan ett par-tre års tillbaka i tiden. Det handlar såklart om SEO, eller sökmotoroptimering för dig som inte kallar dig IT-nörd. Länge har jag även fascinerat mig över hur de som optimerar sidor för att få fler besökare tänker. Om man sysslar med SEO, så vet man att långsiktighet är någonting centralt som man bör ha i åtanke hela tiden.

Säljer du kaffekokare, bör du inte optimera sidan för söktermerna kaffe, kaffekokare osv, utan istället ta fram förslagsvis en artikel kring hur man brygger det godaste kaffet med din kaffekokare. Sådant innehåll gillar användaren.

Kom ihåg att användaren är numera inte bara är den som letar efter innehåll, utan själv kanske producerar innehåll i form av blogg, hemsida eller video. Gillar användaren innehållet är det större chans hon kommer tillbaka till din sida, länkar till den och/eller tipsar vänner och bekanta om din kaffekokarguide.

För mig har det länge varit uppenbart att de sidor som i slutändan bidrar med kvalitétsinnehåll och som på ett naturligt sätt uppskattas av användarna rankas högre än innehåll som skapats utifrån sökmotorns egna definition av bra innehåll. Sidor med kvalité som användaren uppskattar uppmärksammas mer och får på ett naturligt sätt fler ingående länkar med högre relevans. Folk inom SEO har i åratal sysslat med olika former av optimering bara för att hamna högt upp i sökmotorns träfflista. Man har ändrat sidor så att sökordet man optimerar sidorna för har förekommit flera gånger, både i rubriker, titel-raden, bland sidans innehåll och i de olika länkattributen. Man har köpt länkar hit och dit för att få högre PageRank. Allt för att rankas högre bland sökmotorerna.

Sökmotorerna kommer hela tiden att utvecklas och försöker hela tiden hitta och lyfta fram innehåll av kvalité. Därför bör man inte optimera innehållet för sökmotorn, utan istället analysera vad användaren är ute efter.

SEO på väg utför. Till en början var de som sysslade med sökmotoroptimering gudar, då de kunde få vilken sida som helst att hamna överst bland sökmotorns träffar. Men framtiden för de som sysslar med SEO verkar mer oviss. Sökmotorer som Google och Yahoo förbättrar hela tiden tekniken för att få kvalitét på de sökningar användaren gör. De försöker helt enkelt få fram rätt innehåll beroende på vad användaren är ute efter. De är i det stora hela ute efter att ge användaren innehåll av kvalitét och att lyfta fram innehåll som kan ge användaren nytta.

SEO har i stort sett fungerat som så att man optimerat sidorna man vill få listade högt upp bland sökmotorns träffar, dels genom att få andra sidor att länka in och dels genom att optimera kod och innehåll, så att sökmotorn lättare ska kunna läsa sidorna. Man har hela tiden varit ute efter att skapa innehåll som sökmotorn vill ha, inte innehåll som användaren kanske har nytta av. Tills idag, då jag uppmanar dig att tänka på användaren som läser ditt innehåll, inte sökmotorn! I framtiden sitter alla gamla sökmotoroptimerare och sysslar med marknadsföring och reklam och tar fram just sådana artiklar om kaffekokare som jag talade om tidigare.
Slutsatsen är enkel. Börja tänka på användaren och vad han/hon är ute efter, så löser sig resten av sig självt. Det är hög tid att göra det nu!

Relaterat innehåll:

Följ mig på twitter!

Mer om mig
 1. Webmastern.se din guide till större inkomster på nätet

  [...] bloggen Starksignal.se skrivs det att sluta sökmotoroptimera – börja tänka på användaren, en tänkvärd [...]

 2. Sebastian Silfverstierna

  Äntligen får jag ta del av en artikel som ligger i linje med mina egna tankar runt SEO, och dess vara eller icke vara. Det har inte gått en dag utan att man har ställt sig frågan hur individer som jobbar med SEO har tänkt, eller som i många fall inte tänkt? Logiken borde tala för sig själv i detta fall.

  Tack för artikeln!

 3. Jonas Arnklint

  Hej och välkommen Sebastian!
  Jag är glad att du tänker precis som jag och gillar artikeln. Håller med dig fullständigt!

 4. P

  Vem är stefan?

 5. Jonas Arnklint

  Ingen aning? Vad fick du det ifrån? :) Välkommen du med P!

Vad tycker du?

Kommentarsmöjligheten stängd för detta inlägg.